Αυξάνεται στα 80 ευρώ η επιδότηση στα καύσιμα- Στα 100 ευρώ στα νησιά.

Στα τέλη του Ιουλίου προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων (Fuel Pass-2) για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου, η οποία θα αφορά σε περισσότερους από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, εξειδικεύοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η επιδότηση στη βενζίνη θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (και ελεύθερους επαγγελματίες) φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ.

Ειδικότερα, εάν ο δικαιούχος χρησιμοποιήσει την ψηφιακή κάρτα για να λάβει την επιδότηση, το ποσό για το τρίμηνο στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ανέλθει σε 80 ευρώ (με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε 65 ευρώ) έναντι των 45 ευρώ της προηγούμενης επιδότησης. Για τις νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης) είναι 100 ευρώ (85 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 55 ευρώ.

Για τις μοτοσικλέτες είναι 60 ευρώ (45 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό) έναντι των 35 ευρώ. Ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές, για τις μοτοσικλέτες είναι 70 ευρώ (55 ευρώ για τραπεζικό λογαριασμό). Γενικά, με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας η επιδότηση αυξάνεται κατά 15 ευρώ έναντι των 5 ευρώ την προηγούμενη φορά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η επιδότηση είναι 0,44 ευρώ/λίτρο για την ηπειρωτική Ελλάδα και 0,56 ευρώ/λίτρο για τις νησιωτικές περιοχές. Υπολόγισε δε, ότι τα 180 λίτρα βενζίνης για το τρίμηνο που επιδοτούνται, αντιστοιχούν σε δρομολόγιο 600 χιλιομέτρων τον μήνα. Ενώ, με την επιδότηση η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί σε κάτω από 2 ευρώ το λίτρο. Το συνολικό κόστος του μέτρου αυτού ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (diesel) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.

Κάποια παραδείγματα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς έχουν ως εξής:

Για τα 60 λίτρα καυσίμου τον μήνα, μετά την επιδότηση,

-Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.

-Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.

-Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.

Τέλος, εντός του Αυγούστου, αντί για τον Νοέμβριο, θα επιστραφεί στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μετά από αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, ο ΕΦΚ για το πετρέλαιο που αγόρασαν το α’ εξάμηνο. Το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου είναι 60 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, για τα τρία μέτρα το κόστος ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ, πόροι που αντλούνται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο. Ενώ, έως το τέλος του έτους θα διατεθούν συνολικά (για στήριξη από κόστος καυσίμων, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου κ.ά.) ποσά ύψους 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 δισ. ευρώ αντλούνται από τον προϋπολογισμό.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, τρεις είναι οι λόγοι που η κυβέρνηση μπορεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η υψηλή ανάπτυξη (8,3% άνοδος του ΑΕΠ πέρυσι), τα αυξημένα δημόσια έσοδα λόγω κυρίως της ανάπτυξης (το 5μηνο +2,1 δισ. ευρώ) και η καλή πορεία του τουρισμού.

 Στα 80 αυξάνεται η επιδότηση καυσίμων για αυτοκίνητα από τα 45 προηγουμένως, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο. Για τους κατοίκους νησιών το Fuel Pass 2 ανεβαίνει στα 100 ευρώ από τα 55 που ήταν, ενώ αντίστοιχα για τις μηχανές η νέα επιδότηση θα ανέλθει στα 60 από τα 35 στην πρώτη εφαρμογή του μέτρου.

Το μέτρο θα έχει τρίμηνη διάρκεια, ενώ συνολικά το κόστος του πακέτου θα ανέλθει σε 375 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Ουσιαστικά πρόκειται για επιδότηση ύψους 44 το λίτρο για 180 λίτρα βενζίνης.

Νωρίτερα το energypress έγραψε:

Περισσότερους δικαιούχους, υψηλότερη «επιστροφή» και διάρκεια όλο το καλοκαίρι. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος Fuel Pass, δηλαδή της επιδότησης στα καύσιμα, που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο και να εξειδικεύσουν στις 3 το απόγευμα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και θα έχει διάρκεια τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος Σεπτεμβρίου.Το μέτρο θα αξιοποιήσει την ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε κατά την 1η φάση και αποδείχτηκε ιδιαίτερα «φιλική» προς τους χρήστες. Θα είναι όμως ενισχυμένο σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβαση, τόσο σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δικαιούχων, όσο και σε ότι αφορά τα ποσά που θα λάβουν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τη διεύρυνση του μέτρου επιτρέπουν πλέον τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και οι προσδοκίες για τα έσοδα που θα φέρει στον κρατικό κορβανά η πολύ καλή πορεία του τουρισμού.

Ωστόσο ο βασικός λόγος των σημερινών ανακοινώσεων είναι πολιτικός και σχετίζεται με το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τους καταναλωτές η μεγάλη ακρίβεια στις τιμές της βενζίνης και του ντήζελ κίνησης.

Υπό το φως, δε, των εκτιμήσεων ότι ο κ. Μητσοτάκης θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο, πριν δηλαδή παροξυνθεί η ενεργειακή κρίση με την έλευση του ερχόμενου χειμώνα, η σημασία των επιδοτήσεων τόσο στο ρεύμα, όσο και στα καύσιμα, γίνεται μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  η επέκταση της επιδότησης στα καύσιμα θα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για το diesel κίνησης η επιδότηση θα συνεχίσει να δίνεται στην αντλία και πιθανότατα θα είναι υψηλότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Η κρατική ενίσχυση για το Diesel θα ξεπερνά τα 0,15 ευρώ το λίτρο που ισχύει σήμερα και δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμα και τα 0,20 ευρώ το λίτρο προκειμένου η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης να πέσει κάτω από τα 2 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση το Diesel δεν περιλαμβάνει εισοδηματικά κριτήρια καθώς στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι κυρίως η μείωση του μεταφορικού κόστους στην εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Για την βενζίνη θα συνεχιστεί το σύστημα του fuel pass. Το ποσό της επιδότησης θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο. Συγκεκριμένα η επιδότηση αναμένεται να ανέλθει στα 60 έως 65 ευρώ από τα 40 ευρώ του πρώτου κύκλου.
  • Οι δικαιούχοι θα μπορούν να δηλώνουν μόνο ένα όχημα που έχουν στην κατοχή τους.
  • Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 40- 45.000 ευρώ από τα 30.000 ευρώ σήμερα. Στην ουσία θα υιοθετηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τα αναδρομικά στο ρεύμα “Power Pass”, ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.
  • Από τη νέα παρέμβαση δεν θα εξαιρεθούν οι αγρότες καθώς αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση και στο αγροτικό πετρέλαιο.

Στο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται και η αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων για τις άγονες γραμμές, καθώς έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των τιμών σε αυτά τα νησιά.

ΠΗΓΗ: https://www.obe.gr/afksanetai-sta-80-evro-i-epidotisi-sta-kafsima-sta-100-evro-sta-nisia-endeiktika-paradeigmata/

Περάστε KTEO και βγείτε ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ στη στιγμή!

Στο Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Παπαδόπουλος θέτουμε πάντα ως προτεραιότητα Την Δική σας Εξυπηρέτηση και Ασφάλεια όπως επίσης και την Μακροχρόνια Προσφορά μας στο Κοινωνικό Σύνολο!

Όντας λοιπόν ευαισθητοποιημένοι από την γενικότερη κρίση λόγω της πανδημίας, σας προσφέρουμε απευθείας ΕΚΠΤΩΣΗ 10€ ΚΑΙ 5€ στον ισχύοντα τιμοκατάλογο για τακτικό έλεγχο Ι.Χ. επιβατικού οχήματος ή Μοτό!

Ελάτε με το κουπόνι σας ή παραλάβετέ το απευθείας στο ΚΤΕΟ μας